5 μεγάλοι μύθοι για το χρηματιστήριο

Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται αν πρέπει να επενδύσουν σε μετοχές. Πριν αποφασίσεις να επενδύσεις, είναι σημαντικό να έχεις μια ακριβή κατανόηση των μετοχών και των συναλλαγών αντί να αποδεχτείς τυφλά τους κοινούς μύθους. Παρακάτω θα δεις πέντε από αυτούς τους μύθους και η αλήθεια πίσω από αυτούς.

• Η επένδυση δεν είναι το ίδιο με τον τζόγο, επειδή η επένδυση αυξάνει τον συνολικό πλούτο μιας οικονομίας, ενώ ο τζόγος παίρνει χρήματα από έναν ηττημένο και τα δίνει σε έναν νικητή.

• Το χρηματιστήριο δεν είναι μόνο για πλούσιους. Με τα δεδομένα και τα ερευνητικά εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα στο διαδίκτυο, το χρηματιστήριο είναι πιο προσιτό στο κοινό από ποτέ.

• Η αγορά μιας μετοχής απλώς και μόνο επειδή η τιμή της στην αγορά έχει πέσει δεν είναι καλή στρατηγική. Αντίθετα, εστίασε στην αγορά αναπτυσσόμενων εταιρειών σε λογική τιμή.

• Ενώ η τιμή μιας μετοχής μπορεί να υποστεί διορθώσεις, η τιμή μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μακροπρόθεσμα εάν η εταιρεία διοικείται από εξαιρετικούς διευθυντές και παρέχει πολύτιμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

• Έχοντας λίγη γνώση μπορεί να είναι επικίνδυνο στις επενδύσεις. οι επιτυχημένοι επενδυτές ερευνούν προσεκτικά τις επενδύσεις τους ή χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ενός αξιόπιστου συμβούλου.

1. Η επένδυση σε μετοχές ισοδυναμεί με τυχερά παιχνίδια.

Αυτό το σκεπτικό κάνει πολλούς ανθρώπους να αποφεύγουν το χρηματιστήριο. Για να κατανοήσουμε γιατί η επένδυση σε μετοχές είναι εγγενώς διαφορετική από τον τζόγο, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει αγορά μετοχών. Μια μετοχή κοινών μετοχών αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία σε μια εταιρεία. Δίνει δικαίωμα στον κάτοχο να έχει αξίωση επί των περιουσιακών στοιχείων καθώς και ένα κλάσμα των κερδών που δημιουργεί η εταιρεία. Πολύ συχνά, οι επενδυτές σκέφτονται τις μετοχές απλώς ως μέσο διαπραγμάτευσης και ξεχνούν ότι οι μετοχές αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία. Στο χρηματιστήριο οι επενδυτές προσπαθούν συνεχώς να εκτιμήσουν το κέρδος που θα περισσέψει για τους μετόχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές των μετοχών παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Οι προοπτικές για τις επιχειρηματικές συνθήκες αλλάζουν πάντα, όπως και τα μελλοντικά κέρδη μιας εταιρείας.

Η εκτίμηση της αξίας μιας εταιρείας είναι περίπλοκη. Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται ότι οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τιμών φαίνεται να είναι τυχαίες (οι ακαδημαϊκοί το αποκαλούν θεωρία τυχαίας περιπάτου). Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, μια εταιρεία υποτίθεται ότι αξίζει την παρούσα αξία των κερδών που θα πραγματοποιήσει. Βραχυπρόθεσμα, μια εταιρεία μπορεί να επιβιώσει χωρίς κέρδη λόγω των προσδοκιών για μελλοντικά κέρδη, αλλά καμία εταιρεία δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους επενδυτές για πάντα – τελικά, η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας θα δείξει την πραγματική αξία της εταιρείας. Ο τζόγος, αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Aπλώς, παίρνει χρήματα από έναν ηττημένο και τα δίνει σε έναν νικητή. Δεν δημιουργείται ποτέ αξία, ενώ ο συνολικός πλούτος μιας οικονομίας αυξάνεται μέσω των επενδύσεων. Καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται, αυξάνουν την παραγωγικότητα και αναπτύσσουν προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή. Η επένδυση και η δημιουργία πλούτου δεν πρέπει να συγχέονται με το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος του τζόγου.

2. Το Χρηματιστήριο είναι ένα αποκλειστικό κλαμπ για χρηματιστές και πλούσιους ανθρώπους.

Πολλοί σύμβουλοι αγοράς ισχυρίζονται ότι μπορούν να καλούν κάθε στροφή των αγορών. Ωστόσο, σχεδόν κάθε μελέτη που έγινε για αυτό το θέμα έχει αποδείξει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Τα περισσότερα προγνωστικά της αγοράς είναι εμφανώς ανακριβή. Επιπλέον, το Διαδίκτυο έχει κάνει την αγορά πολύ πιο προσιτή στο κοινό από ποτέ. Τα δεδομένα και τα ερευνητικά εργαλεία που προηγουμένως ήταν διαθέσιμα μόνο σε χρηματιστηριακές εταιρείες είναι τώρα διαθέσιμα για χρήση από ιδιώτες. Επιπλέον, οι μεσιτείες εκπτώσεων και οι ρομπο-σύμβουλοι επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στην αγορά με ελάχιστες επενδύσεις.

3. Οι Fallen Angels θα ανέβουν (ξανά).

Tι είναι Fallen Angel; Πρόκειται για ομόλογο που έχει υποβαθμιστεί διότι ο εκδότης τους έχει παρουσιάσει οικονομικά προβλήματα. Έχει υψηλότερες αποδόσεις από τα ομόλογα επενδυτικής ποιότητας, αλλά είναι πιο ριψοκίνδυνα.Όποιος κι αν είναι ο λόγος για την ελκυστικότητα αυτού του μύθου, τίποτα δεν είναι πιο καταστροφικό για τους ερασιτέχνες επενδυτές από το να πιστεύουν ότι μια διαπραγμάτευση μετοχών κοντά σε χαμηλό 52 εβδομάδων είναι μια καλή αγορά. Σκεφτείτε το με βάση το ρητό της Wall Street, «Όσοι προσπαθούν να πιάσουν ένα μαχαίρι που πέφτει μόνο τραυματίζονται».

Ας υποθέσουμε ότι εξετάζεις δύο μετοχές:

Το X έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών πέρυσι, περίπου 50 δολάρια, αλλά έκτοτε έχει πέσει στα 10 δολάρια ανά μετοχή. Η Y είναι μια μικρότερη εταιρεία, αλλά πρόσφατα έχει αυξηθεί από $5 σε $10 ανά μετοχή.

Ποια μετοχή θα αγόραζες; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, όντας όλα τα πράγματα ίσα, η πλειοψηφία των επενδυτών επιλέγει τη μετοχή που έχει πέσει από τα 50 δολάρια επειδή πιστεύουν ότι τελικά θα την ανεβάσουν ξανά σε αυτά τα επίπεδα. Η σκέψη με αυτόν τον τρόπο είναι μια βασική αμαρτία στην επένδυση. Η τιμή είναι μόνο ένα μέρος της επενδυτικής εξίσωσης (η επένδυση είναι διαφορετική από τη διαπραγμάτευση επειδή η τελευταία χρησιμοποιεί τεχνική ανάλυση). Στόχος είναι η αγορά εταιρειών ανάπτυξης σε λογική τιμή. Η αγορά εταιρειών μόνο και μόνο επειδή η τιμή τους στην αγορά έχει πέσει δεν θα αποφέρει τίποτα. Η επένδυση σε μετοχές δεν πρέπει να συγχέεται με την επένδυση αξίας, η οποία είναι η αγορά εταιρειών υψηλής ποιότητας που είναι υποτιμημένες από την αγορά.

4. Οι μετοχές που ανεβαίνουν πρέπει να πέφτουν.

Οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν για το χρηματιστήριο και δεν υπάρχει βαρυτική δύναμη για να τραβήξει τις μετοχές πίσω στο άρτιο. Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, η τιμή της μετοχής της Berkshire Hathaway αυξήθηκε από 7.455 δολάρια σε 17.250 δολάρια ανά μετοχή σε λίγο περισσότερο από μια πενταετία. Μακριά από το να υποχωρήσει, η μετοχή ανέβηκε ξανά σε πάνω από 344.000 $ ανά μετοχή τον Φεβ. 2020.1 Αν και δεν είναι αλήθεια ότι οι μετοχές δεν υφίστανται ποτέ διόρθωση, το θέμα είναι ότι η τιμή της μετοχής είναι αντανάκλαση της εταιρείας. Εάν βρεις μια εξαιρετική εταιρεία που διευθύνεται από εξαιρετικούς διευθυντές, δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχίσει να αυξάνεται η μετοχή.

5. Λίγη γνώση είναι καλύτερη από καμία γνώση.

Το να γνωρίζεις κάτι είναι γενικά καλύτερο από το τίποτα, αλλά είναι σημαντικό στο χρηματιστήριο οι μεμονωμένοι επενδυτές να έχουν ξεκάθαρη κατανόηση του τι κάνουν με τα χρήματά τους. Οι επενδυτές που κάνουν την δουλειά τους είναι αυτοί που πετυχαίνουν.Ένας επενδυτής που δεν έχει το χρόνο να κάνει εκτενή έρευνα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός συμβούλου. Το κόστος της επένδυσης σε κάτι που δεν είναι πλήρως κατανοητό υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος της χρήσης ενός επενδυτικού συμβούλου.

«Ό,τι είναι προφανές είναι προφανώς λάθος» είναι ένα άλλο ρητό. Υπονοεί ότι το να γνωρίζεις λίγα μόνο θα σε κάνει να ακολουθείς το πλήθος σαν λέμινγκ. Η επιτυχημένη επένδυση απαιτεί σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Φαντάσου έναν μερικώς ενημερωμένο επενδυτή ως μερικώς ενημερωμένο χειρουργό – τα λάθη θα μπορούσαν να είναι σοβαρά επικίνδυνα για την οικονομική του υγεία.

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Ο Απόλυτος Οδηγός
για το Χρηματιστήριο

Κατέβασε Δωρεάν τον απόλυτο οδηγό που θα σου δείξει τι είναι το χρηματιστήριο αλλά και πως μπορείς να κερδίσεις χρήματα από αυτό.

Τελευταία Άρθρα