Οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν το καθένα τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επιπλέον, κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων διαθέτει δραματικά διαφορετικές δομές, πληρωμές, αποδόσεις και κινδύνους. Η κατανόηση των διακριτικών παραγόντων που διαχωρίζουν αυτές τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός υγιούς επενδυτικού χαρτοφυλακίου που ευδοκιμεί σε βάθος χρόνου. Φυσικά, τα μείγματα κατανομής περιουσιακών στοιχείων είναι μοναδικά για κάθε άτομο, βάσει της ηλικίας του επενδυτή, της ανοχής κινδύνου και των μακροπρόθεσμων επενδυτικών και συνταξιοδοτικών στόχων.
Αγορά μετοχών αντί ομολόγων:
Οι μετοχές είναι ουσιαστικά μερίδια ιδιοκτησίας σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο που δίνουν στους επενδυτές την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη μιας εταιρείας. Αλλά αυτές οι επενδύσεις έχουν επίσης τη δυνατότητα μείωσης της αξίας τους, όπου μπορεί ακόμη και να πέσει στο μηδέν. Σε κάθε σενάριο, η κερδοφορία της επένδυσης εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, οι οποίες συνδέονται θεμελιωδώς με την ανάπτυξη και την κερδοφορία της εταιρείας.Το ομόλογο είναι ένα μέσο σταθερού εισοδήματος που αντιπροσωπεύει ένα δάνειο που χορηγείται από επενδυτές (γνωστούς ως “πιστωτές” ή “χρεολήπτες”) σε δανειολήπτες, οι οποίοι είναι συνήθως εταιρείες ή κυβερνητικές οντότητες. Γνωστά και ως κουπόνια, τα ομόλογα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι οι τελικές πληρωμές είναι εγγυημένες από τον δανειολήπτη. Με αυτές τις επενδύσεις, υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, κατά την οποία αποπληρώνεται το κεφάλαιο στους επενδυτές, μαζί με πληρωμές τόκων που συνδέονται με το επιτόκιο που υπήρχε κατά την έναρξη του δανείου.
Τα ομόλογα χρησιμοποιούνται από εταιρείες, πολιτείες, δήμους και κυρίαρχες κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση πληθώρας έργων και λειτουργιών. Τούτου λεχθέντος, ορισμένα ομόλογα ενέχουν τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων, όπου είναι πράγματι δυνατό για έναν επενδυτή να χάσει τα χρήματά του. Τέτοια ομόλογα βαθμολογούνται κάτω του επενδυτικού βαθμού και αναφέρονται ως ομόλογα υψηλής απόδοσης, ομόλογα μη επενδυτικού βαθμού, ομόλογα κερδοσκοπικής διαβάθμισης ή ομόλογα ανεπιθύμητης αξίας. Ωστόσο, προσελκύουν ένα υποσύνολο επενδυτών σταθερού εισοδήματος που απολαμβάνουν την προοπτική υψηλότερων αποδόσεων.
Πλεονεκτήματα της αγοράς μετοχών αντί για ομόλογα
Το κύριο πλεονέκτημα που έχουν οι μετοχές έναντι των ομολόγων είναι η ικανότητά τους να παράγουν υψηλότερες αποδόσεις. Κατά συνέπεια, οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους με αντάλλαγμα τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών των μετοχών θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν μετοχές. Οι επενδυτές μπορεί, επίσης, να επιθυμούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε μετοχές που πληρώνουν μερίσματα. Το μέρισμα είναι ουσιαστικά μια διανομή ορισμένων από τα κέρδη που πραγματοποιεί μια εταιρεία στους μετόχους της. Και τυχόν μερίσματα που δεν λαμβάνονται μπορούν να επανεπενδυθούν στην επιχείρηση με τη μορφή περισσότερων μετοχών σε μια εταιρεία. Τα ομόλογα καταβάλλουν, επίσης, τακτικό εισόδημα με τη μορφή πληρωμών τόκων. Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να επανεπενδυθούν στο ίδιο ομόλογο. Τα επιτόκια μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια ζωής του ομολόγου, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο επανεπένδυσης ή τον κίνδυνο τα νέα ομόλογα να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από αυτά από τα οποία λαμβάνετε τόκους.
Μειονεκτήματα της αγοράς μετοχών αντί για ομόλογα
Γενικά, οι μετοχές είναι πιο επικίνδυνες από τα ομόλογα, απλώς και μόνο επειδή δεν προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις στον επενδυτή, σε αντίθεση με τα ομόλογα, τα οποία προσφέρουν αρκετά αξιόπιστες αποδόσεις μέσω πληρωμών με τοκομερίδια. Οι μετοχές είναι εγγενώς πιο ευμετάβλητες από τα ομόλογα, επειδή σε περίπτωση εταιρικής χρεοκοπίας, οι ομολογιούχοι (που είναι πιστωτές μιας εταιρείας) έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους. Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες κοινών μετοχών είναι τελευταίοι στη σειρά και δεν μπορούν να καταλήξουν με τίποτα εάν η εταιρεία χρεοκοπήσει. Οι επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο που επιθυμούν να αναπτύξουν με ασφάλεια το κεφάλαιό τους και να βολευτούν σε πιο δομημένα προγράμματα πληρωμών θα ήταν προτιμότερο να επενδύσουν σε ομόλογα.
Ποιο από τα δύο είχε καλύτερη απόδοση ιστορικά;
Οι ιστορικές αποδόσεις για τις μετοχές ήταν μεταξύ 8%-10% από το 1928. Οι ιστορικές αποδόσεις για τα ομόλογα ήταν χαμηλότερες, μεταξύ 4%-6% από το 1928.1 Τα τελευταία 30 χρόνια, οι αποδόσεις των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο 11% ετησίως. ενώ τα ομόλογα έχουν απόδοση μόλις 5,6% ετησίως, κατά μέσο όρο.
Πόσο από το χαρτοφυλάκιό μου πρέπει να είναι σε μετοχές;
Ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιέχει ένα ευρύ φάσμα συμμετοχών σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας (δηλαδή όσο νεότερος είσαι), τόσο μεγαλύτερο ρίσκο μπορείς να αναλάβεις. Επομένως, ένα χαρτοφυλάκιο με στάθμιση 80-90% σε μετοχές και το υπόλοιπο σε ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι υποφερτό. Ωστόσο, καθώς ο χρονικός ορίζοντας μειώνεται, συνιστάται να μετατοπίζεις την κατανομή όλο και περισσότερο προς ομόλογα χαμηλότερου κινδύνου και να μειώνεις την κατανομή σου σε μετοχές.
Γιατί οι μετοχές γενικά ξεπερνούν τα ομόλογα με την πάροδο του χρόνου;
Οι μετοχές γενικά ξεπερνούν τα ομόλογα με την πάροδο του χρόνου λόγω του ασφάλιστρου κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου που απολαμβάνουν οι επενδυτές έναντι των ομολόγων. Αυτό είναι ένα ποσό που ζητούν οι επενδυτές μετοχών σε αντάλλαγμα για την ανάληψη του πρόσθετου κινδύνου που σχετίζεται με τις μετοχές. Οι μετοχές επωφελούνται επίσης από μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνονται και τα εταιρικά κέρδη, τα οποία αντανακλώνται στις τιμές των μετοχών, αλλά όχι συνήθως στα ομόλογα (τα οποία είναι ουσιαστικά δάνεια).