10 Top κανόνες για επιτυχημένο trading 

Οποιoσδήποτε που θέλει να επιτυχημένος στο trading χρειάζεται να αφιερώσει λίγο χρόνο στο διαδίκτυο για να βρει φράσεις όπως “προγραμμάτισε  την στρατηγικη  σου, ανταλλάξε το σχέδιό σου” και “περιόσε τις απώλειές σου στο ελάχιστο”. Για τους νέους traders, αυτές οι κουβέντες μπορεί να φαίνονται περισσότερο σαν απόσπαση της προσοχής παρά με χρήσιμες συμβουλές. Εάν  είσαι νέος στις συναλλαγές, μάλλον θέλεις απλώς να μάθεις πώς να κερδίσεις γρήγορα χρήματα. 

Καθένας από τους παρακάτω κανόνες είναι σημαντικός, αλλά όταν λειτουργούν μαζί τα αποτελέσματα είναι ισχυρά. Το να τα έχεις υπόψιν σου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας. 

Κανόνας 1: Να έχεις πάντα ένα σχέδιο για τις συναλλαγές σου 

Ένα σχέδιο συναλλαγών είναι ένα γραπτό σύνολο κανόνων που καθορίζει τα κριτήρια εισόδου, εξόδου και διαχείρισης χρημάτων ενός εμπόρου για κάθε αγορά. 

Με τη σημερινή τεχνολογία, είναι εύκολο να δοκιμάσεις μερικές συναλλαγές πριν ρισκάρεις πραγματικά χρήματα. Γνωστή ως backtesting, αυτή η πρακτική σου επιτρέπει να εφαρμόσεις τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα και να προσδιορίσεις  εάν είναι βιώσιμη. Μόλις αναπτυχθεί ένα σχέδιο και ο εκ των υστέρων έλεγχος δείξει καλά αποτελέσματα, το σχέδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συναλλαγές. 

Το κλειδί εδώ είναι να τηρήσεις το σχέδιο. Η λήψη συναλλαγών εκτός του σχεδίου, ακόμα κι αν αποδειχθούν επιτυχία, θεωρείται κακή στρατηγική. 

Κανόνας 2: Συναλλαγες = Επιχείρηση 

Για να πετύχεις, πρέπει να προσεγγίσεις το trading ως επιχείρηση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, όχι ως χόμπι ή ως δουλειά. 

Εάν προσεγγίζεις ως χόμπι, δεν υπάρχει πραγματική δέσμευση για μάθηση. Αν είναι δουλειά, μπορεί να είναι απογοητευτικό γιατί δεν υπάρχει κανονικός μισθός. 

Το trading είναι μια επιχείρηση και συνεπάγεται έξοδα, ζημίες, φόρους, αβεβαιότητα, άγχος και ρίσκο. Ως trader, είσαι ουσιαστικά ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και πρέπει να κάνεις έρευνα και στρατηγική για να μεγιστοποιήσεις τις δυνατότητες της επιχείρησής σου. 

Κανόνας 3: Χρησιμοποιήσε την τεχνολογία ως προς όφελος σου. 

Το trading είναι μια ανταγωνιστική επιχείρηση. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το άτομο που κάθεται στην άλλη πλευρά εκμεταλλεύεται πλήρως όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία. 

Οι πλατφόρμες charting  παρέχουν στους traders μια άπειρη ποικιλία τρόπων προβολής και ανάλυσης των αγορών. Η λήψη ενημερώσεων της αγοράς μέσω του κινητού μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις συναλλαγές οπουδήποτε. Η τεχνολογία που θεωρούμε δεδομένη, όπως μια σύνδεση internet υψηλής ταχύτητας, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απόδοση των συναλλαγών. 

Η χρήση της τεχνολογίας προς όφελός σου και η ενημέρωση με νέα προϊόντα, μπορεί να είναι διασκεδαστική και ανταποδοτική στις συναλλαγές. 

Κανόνας 4: Προστατέψτε το κεφάλαιο συναλλαγών σου 

Η εξοικονόμηση  χρημάτων για τη χρηματοδότηση ενός λογαριασμού συναλλαγών απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο αν πρέπει να το κάνεις δύο φορές. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προστασία του κεφαλαίου συναλλαγών σου  δεν είναι συνώνυμη με το να μην βιώσεις ποτέ μια χαμένη συναλλαγή. Όλοι οι traders  έχουν χαμένες συναλλαγές. Η προστασία του κεφαλαίου συνεπάγεται ότι δεν ρισκάρεις με περιττούς κινδύνους και δεν κάνεις ό,τι μπορείτε για να διατηρήσεις την επιχείρηση σου. 

Κανόνας 5: Εκπαιδεύσου στις συναλλαγές 

Σκέψου το ως συνεχόμενη εκπαίδευση. Οι traders πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο να μαθαίνουν περισσότερα κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η κατανόηση των αγορών, και όλων των περιπλοκών τους, είναι μια διαρκής διαδικασία. 

Η σκληρή έρευνα επιτρέπει στους traders  να κατανοήσουν τα γεγονότα, όπως τι σημαίνουν οι διαφορετικές οικονομικές εκθέσεις.  

Η παγκόσμια πολιτική, τα ειδησεογραφικά γεγονότα, οι οικονομικές τάσεις —ακόμα και ο καιρός— όλα έχουν αντίκτυπο στις αγορές. Το περιβάλλον της αγοράς είναι δυναμικό. Όσο περισσότεροι traders κατανοούν το παρελθόν και τις τρέχουσες αγορές, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι είναι να αντιμετωπίσουν το μέλλον. 

Κανόνας 6: Ρίσκαρε μόνο ο,τι έχει την πολυτέλεια να χάσεις 

Πριν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς πραγματικά μετρητά, βεβαιώσου ότι όλα τα χρήματα σε αυτόν τον λογαριασμό είναι πραγματικά αναλώσιμα. Εάν δεν είναι, ο trader θα πρέπει να συνεχίσει να αποταμιεύει μέχρι να γίνει. 

Τα χρήματα σε έναν λογαριασμό συναλλαγών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τα δίδακτρα του κολεγίου των παιδιών ή την πληρωμή της υποθήκης. Οι έμποροι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουν στον εαυτό τους να πιστεύει ότι απλώς δανείζονται χρήματα από αυτές τις άλλες σημαντικές υποχρεώσεις. 

Η απώλεια χρημάτων είναι αρκετά τραυματική. Είναι ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται για κεφάλαιο που δεν θα έπρεπε ποτέ να διακινδυνευτεί εξαρχής. 

Κανόνας 7: Αναπτυξε μια μεθοδολογία βασισμένη σε γεγονότα  

Αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις χρόνο για να δημιουργήσεις μια υγιή μεθοδολογία συναλλαγών. Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιστέψουμε στις απάτες συναλλαγών «τόσο εύκολο είναι σαν να τυπώνεις χρήματα» που είναι διαδεδομένες στο διαδίκτυο. Όμως τα γεγονότα, όχι τα συναισθήματα ή η ελπίδα, θα πρέπει να είναι η έμπνευση πίσω από την ανάπτυξη ενός σχεδίου συναλλαγών. 

Οι traders που δεν βιάζονται να μάθουν,συνήθως έχουν ευκολότερο χρόνο να ανατρέξουν σε όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Σκέψου το εξής: εάν ξεκινούσες  μια νέα καριέρα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σπουδάσεις  σε ένα κολέγιο ή πανεπιστήμιο για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια προτού αποκτήσεις τα προσόντα για να κάνεις ακόμη και αίτηση για μια θέση στον νέο τομέα. Η εκμάθηση του τρόπου διαπραγμάτευσης απαιτεί τουλάχιστον τον ίδιο χρόνο και έρευνα και μελέτη με γνώμονα τα γεγονότα. 

Κανόνας 8: Χρησιμοποίησε ένα Stop Loss 

Το stop loss είναι ένα προκαθορισμένο ποσό κινδύνου που ένας trader  είναι διατεθειμένος να δεχτεί σε κάθε συναλλαγή. Η απώλεια μπορεί να είναι ποσό σε δολάρια ή ποσοστό, αλλά με κάθε τρόπο, περιορίζει την έκθεση του trader κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής. Η χρήση ενός stop loss μπορεί να μειώσει το άγχος από τις συναλλαγές, καθώς γνωρίζουμε ότι θα χάσουμε μόνο X ποσό σε κάθε δεδομένη συναλλαγή. 

Το να μην έχεις stop loss είναι κακή πρακτική, ακόμα κι αν οδηγεί σε μια κερδοφόρα συναλλαγή. Το ιδανικό είναι να βγείτε από όλες τις συναλλαγές με κέρδος, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Η χρήση προστατευτικoύ stop loss διασφαλίζει ότι οι απώλειες και οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι. 

Κανόνας 9: Μάθε πότε να σταματάς 

Υπάρχουν δύο λόγοι για να σταματήσετε τις συναλλαγές: ένα αναποτελεσματικό σχέδιο συναλλαγών και ένας αναποτελεσματικός trader . 

Ένα αναποτελεσματικό σχέδιο συναλλαγών παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι αναμενόταν στις δοκιμές. Αυτό συμβαίνει. Οι αγορές μπορεί να έχουν αλλάξει ή η αστάθεια μπορεί να έχει μειωθεί. Για οποιονδήποτε λόγο, το σχέδιο συναλλαγών απλά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. 

Μείνε επιχειρηματικος. Ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσεις το σχέδιο συναλλαγών και να κάνεις μερικές αλλαγές ή να ξεκινήσεις από την αρχή με ένα νέο σχέδιο συναλλαγών. 

Ένα αποτυχημένο σχέδιο συναλλαγών είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Δεν είναι απαραίτητα το τέλος του trading. 

Αναποτελεσματικός trader  είναι αυτός που κάνει ένα σχέδιο συναλλαγών αλλά δεν μπορεί να το ακολουθήσει. Το εξωτερικό άγχος, οι κακές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορούν όλα να συμβάλουν σε αυτό το πρόβλημα. Ένας trader που δεν είναι σε κατάσταση αιχμής για συναλλαγές θα πρέπει να σκεφτεί να κάνει ένα διάλειμμα. Αφού αντιμετωπιστούν τυχόν δυσκολίες και προκλήσεις, ο trader μπορεί να επιστρέψει στην επιχείρηση. 

Κανόνας 10: Συνεχίστε το Trading με προοπτική 

Μια χαμένη συναλλαγή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Είναι μέρος τoυ trading. Ένα κερδοφόρο trading είναι μόνο ένα βήμα στην πορεία προς μια κερδοφόρα επιχείρηση.  

Μόλις ένας trader αποδεχτεί νίκες και ζημίες ως μέρος της επιχείρησης, τα συναισθήματα θα έχουν μικρότερη επίδραση στην απόδοση των συναλλαγών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ενθουσιασμένοι με μια ιδιαίτερα γόνιμη συναλλαγή, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια χαμένη συναλλαγή δεν είναι ποτέ μακριά. 

Ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διατήρησης των συναλλαγών σε προοπτική. Η επιχείρησή σου θα πρέπει να έχει μια λογική απόδοση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αν περιμένεις να γίνεις  πολυεκατομμυριούχος μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προετοιμάζεστε για αποτυχία. 

H κατανόηση των παραπάνω κανόνων και του τρόπου με τον οποίο συνεργάζονται, μπορεί να βοηθήσει έναν trader να δημιουργήσει μια βιώσιμη εμπορική επιχείρηση. Το trading είναι σκληρή δουλειά και οι traders  που έχουν την πειθαρχία και την υπομονή να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους 

Ο Απόλυτος
Οδηγός για NFTs

Ο Απόλυτος Οδηγός
για το Χρηματιστήριο

Κατέβασε Δωρεάν τον απόλυτο οδηγό που θα σου δείξει τι είναι το χρηματιστήριο αλλά και πως μπορείς να κερδίσεις χρήματα από αυτό.

Τελευταία Άρθρα